LATEST NEWS

DataBank Establishes $725M Financing Facility to Support Growth. Read the press release.

Get a Quote

Request a Quote

Tell us about your infrastructure requirements and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Schedule a Tour

Tour Our Facilities

Let us know which data center you'd like to visit and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Get a Quote

Request a Quote

Tell us about your infrastructure requirements and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Schedule a Tour

Tour Our Facilities

Let us know which data center you'd like to visit and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Get a Quote

Request a Quote

Tell us about your infrastructure requirements and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Schedule a Tour

Tour Our Facilities

Let us know which data center you'd like to visit and how to reach you, and one of team members will be in touch shortly.

Overcoming Challenges in Adopting Bare Metal Cloud: Solutions and Workarounds

Overcoming Challenges in Adopting Bare Metal Cloud: Solutions and Workarounds


Moving over to a new server is one thing. Uprooting your entire cloud computing system to something new can be a lot. However, the enticing draw of being the only client on a physical server comes with too many benefits to ignore. The transition to bare metal cloud, though, will take a minute to get through. Here, we’ll go over what some of those challenges might be and solutions to overcome them.

1. Migration Complexity: 

Whether you’re moving workloads to a clouds service or bringing the whole department in house, the whole process needs strategy. Differences in underlying architectures, operating systems, and configurations can turn into a thorn in your side if not properly addressed.

Solution:

  • Thorough Assessment: Spend time wrapping your head around the environment and workload currently going. Without understanding, the settings could easily be inadequate.
  • Pilot Testing: Just before migrating critical workloads, run pilot tests to ensure compatibility as well as other stats in the new environment.
  • Refactoring and Optimization: Take the opportunity to refactor and optimize during migration to ensure they leverage the benefits of bare metal cloud.

2. Resource Planning and Management: 

Strategizing out the move can’t be done with the snap of a finger. Proper resource planning and management are critical for having top-notch performance. Users also won’t want to over or under-provision, which can lead to unnecessary expenses.

Solution: 

  • Resource Monitoring: Put monitoring tools in place to get a better idea of how resources are being used in order to make better decisions.
  • Auto-Scaling: Make auto-scaling mechanisms an option to automatically adjust resources based on demand, minimizing the risk of under or over-provisioning.
  • Resource Tagging: Use resource tagging to categorize and track happenings, making it easier to allocate costs and optimize usage.

3. Network Latency and Connectivity: 

Network lag can impact application performance and user experience. Depending on data center locations and network configurations, organizations might have issues related to connectivity.

Solution: 

  • Be Aware of Data Center Locations: If your users are more or less close to one area more than another, that’s where you’d want the center to be.
  • High-Speed Networking: Ask customer support for high-speed network options.
  • Content Delivery Networks (CDNs): Look into CDNs to deliver content from edge locations, improving delivery speed.

4. Security Concerns: 

Security is an important factor no matter how big the business is. Bare metal cloud has gone to great lengths to beef up security features. That doesn’t remove concern, especially from migrating.

Solution: 

  • Data Encryption: Have your applications encrypted to secure data at rest and during transmission.
  • Access Controls: Set up strict permissions so that only authorized personnel can interact with the digital environment.
  • Security Audits: Worried about security irregularities? Checking for security with an audit is a great way to see how the current system is working out. It will also put a highlight on

5. Skill Gap and Training: 

Transitioning over might require your team to bulk up on new skills to properly manage and operate the bare metal cloud infrastructure.

Solution: 

  • Training Programs: Invest in training programs to get everyone on the same page with the bare metal cloud environment, management tools, and best practices.
  • Collaboration: Get together with the bare metal cloud provider’s support to get direction.

6. Vendor Lock-In: 

While bare metal cloud providers offer customization and flexibility, businesses might have concerns about vendor lock-in and the ability to move over to another provider.

Solution: 

  • Interoperability: Go with a provider that offers open standards and interoperability, making it easier to migrate workloads to different environments if needed.
  • Hybrid Cloud Strategies: Adopt hybrid cloud strategies into the workplace. You’ll want them to be a mix of on-premises infrastructure, and bare metal cloud to mitigate the risks.

7. Cost Management: 

Managing costs effectively is a crucial aspect of any cloud switch. Without proper management, expenses can go through the roof.

Solution: 

  • Cost Tracking: Get an app and monitor what’s going on to gain insight. Here, you’ll use monitoring tools to gain a resource perspective.
  • Resource Optimization: Continuously optimize resource allocation based on how things are performing, not on your personal expectations.
  • Reserved Instances: Consider using reserved instances or longer-term commitments to secure lower pricing for steady workloads.

8. Performance Monitoring and Tuning: 

High-performance may be the name of the game for bare metal cloud but keeping it consistent could use some monitoring.

Solution: 

  • Performance Monitoring Tools: Don’t go blindly into a new service. Put together ways to track performance and system health.
  • Benchmarking: Regularly benchmark your applications to identify performance bottlenecks and areas for improvement.
  • Configuration Tuning: Fine-tune server configurations, application settings, and network parameters to optimize performance.

9. Data Transfer and Backup: 

Transferring data to and from the bare metal cloud environment, as well as implementing backup and disaster recovery strategies, can pose challenges.

Solution: 

  • Data Transfer Solutions: Use data transfer methods such as dedicated network connections or data transfer appliances to minimize data migration time.
  • Backup and Recovery Plans: Put together robust backup and disaster recovery plans so you will know, no matter what, your business and data is covered. You don’t want to lose everything because the power goes out.

10. Change Management and Cultural Shift: 

Sometimes, you just need to shake things up a bit internally.

Solution: 

  • Change Management Strategies: Create change management strategies to make sure the benefits get across and concerns have been addressed.
  • Collaborative Approach: Get everyone involved! That includes stakeholders, IT teams, and any other decision-makers in the process to minimize resistance to change.

 

Related Resources:

7 Steps To Secure Your Data Center
8 Advantages of Colocation for Small Businesses
A Comprehensive Guide To Creating An Effective Incident Response Plan
A Comprehensive Guide To Virtual Desktop Technology
A Guide To Creating An Effective Business Continuity And Disaster Recovery Plan
A Guide To Enterprise Backup Solutions: Choosing The Right Option
Overcoming Challenges in Adopting Bare Metal Cloud: Solutions and Workarounds

Share Article



Categories

Discover the DataBank Difference

Discover the DataBank Difference

Explore the eight critical factors that define our Data Center Evolved approach and set us apart from other providers.
Download Now
Get Started

Get Started

Discover the DataBank Difference today:
Hybrid infrastructure solutions with boundless edge reach and a human touch.

Get A Quote

Request a Quote

Tell us about your infrastructure requirements and how to reach you, and one of the team members will be in touch.

Schedule a Tour

Tour Our Facilities

Let us know which data center you’d like to visit and how to reach you, and one of the team members will be in touch shortly.